Nem a legfrissebb, 2014-es adat, de még így is beszédes, miszerint két évvel ezelőtt 7987 tanuló tett sikeres vizsgát és szerezte meg építő- és anyagmozgató gépre az OKJ-s bizonyítványát. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ebben az évben ez volt a legnépszerűbb OKJ-s szakma. Ráadásul a második helyen végzett motorfűrész-kezelőket is több mint ezer fővel sikerült maga mögé utasítania. A népszerűség egyet jelent azzal, hogy nagy igény van építő és anyagmozgató gép-kezelőkre, ami nem csak akkor, de most is érvényes.

OKJ-s Gépkezelői tanfolyamok - Emelőgépkezelő tanfolyamok

OKJ-s Gépkezelői tanfolyamok – Emelőgépkezelő tanfolyamok

A jogszabály kimondja

Az ide vonatkozó jogszabályban van egy érdekes mondat, e szerint az építő- és anyagmozgató gép kezelő feladata az, hogy a „munkaterületen a szükséges helyváltoztatásokat végzi”. Kicsit körmönfont a megfogalmazás, de rögtön világossá válik, hogy miért is olyan sikeres ez a szakma: az építőipar minden területén, a közművesítéstől a hídépítésig és a logisztikában is a munka arról szól, hogy a dolgok helyet változtatnak, vagyis mozgatni és emelni kell. Ennél azonban azért többről van szó.

Amit tudni kell

Túl az alapvető feladatkörön, azaz az anyagmozgatáson, egy építő- és anyagmozgató gép kezelőnek számos feladata van, amit el kell látnia. Ezek közé tartozik a gépek üzembe helyezése, a gépbiztonság és üzembiztonság ellenőrzése, üzemeltetése, karbantartása. Nem utolsó sorban pedig a munkavédelmi és különleges munkabiztonsági előírások betartása. Jóllehet a karbantartási és biztonsági előírások betartása szinten minden szakma esetében felmerül, de itt különösen fontos, hiszen rendkívül veszélyes szakmáról beszélünk.

Biztonság mindenek felett

A „veszélyes üzem” kifejezés egy jogi fogalom. Aki veszélyes üzemet folytat, az azokért a bekövetkező eseményekért, károkért is felel, amit nem ő okozott.

Az építő- és anyagmozgató gép kezelőre bizony nagy felelősség hárul, hiszen miközben például rakományt emel és rögzít, az ő munkáján múlik, hogy a munkavégzés területén dolgozó, vagy tartózkodó többi ember biztonságban van-e, legalábbis általa. A tanfolyamon nem véletlen kerül nagy hangsúly ennek oktatására és bizony a vizsgára is alaposan fel kell készülni, ha ezt a szakmát szeretné valaki űzni a továbbiakban. Jelentkezzen tanfolyamainkra, ahol megtanulhatja a szakma összes fortélyát és a sikeres vizsga után Önnek is egy versenyképes papír lesz a kezében!

Hasonló cikkek

Mi a különbség a gépkezelő OKJ és NKH vizsga közöt... Nagyon sokszor írtunk már ezen a blogon a Országos Képzési Jegyzékben meghatározott rendszerben történő  targoncás és egyéb gépkezelői képzésekről. Ar...
Targonca jogosítvány szenvedélyből A targonca jogosítvány megszerzésével idehaza és külföldön is könnyedén el lehet helyezkedni, ugyanúgy érvényes ez a raktározásra, mint a logisztikára...
Milyen feladatokból tevődik össze az OKJ targonca ... Hogyan tehetünk le targonca vizsgát? Az Építő- és anyagmozgató gép kezelője szakmacsoporton belül a targonca szakmairányra vonatkozó képzettséget kül...
Az emelőgépek legfontosabb elemei Az emelőgépek legfontosabb alkatrészei közé tartoznak a különböző teherfüggesztő, illetve tehermegfogó elemek, a kötelek és a láncok. Az alkalmazott k...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!